T

Tarihi Mekanlar

Tarihi Mekanlar

  • Ünye Kalesi : 2 bin yıldan fazla süredir ayakta duran kale son restoresinden sonra dahada turistik bir hale getirildi. Kalenin dibinde adı da Kaledibi olan bir ızgara mekanı bulunuyor. Yaz aylarında açık olan bu mekanda çocuklarınız için park olmakla birlikte dere kenarında gölgede lezzetli ızgaralar yiyebiliyorsunuz. Burası hakkında tüm bilgiler için ; Ünye Kalesi
  • Tarihi Ünye Hamamı : Cumhuriyet Meydanında bulunan Hamam çok eskileri Kilise olarak kullanıldığı bilinse de uzun süredir hamam olarak halkın kullandığı bir yer haline gelmiştir. Genellikle erkeklere açık olmasında rağmen haftanın belli günlerinde kadınlar içinde hizmet vermekte.
  • Tozkoparan Mağarası : Fatsa tarafında bulunan mağara, şehir merkezimize 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Mağaradaki yüzy buldurları, M.Ö. 5 ilâ 7 binli yılları işaret ediyor. Mağaranın tek girişi olmakla beraber girişin hem sağı hem solunda boğa figürleri yer almakta. *İlçemizde burası dışında Karıyaka mahallesinde Balavuz Kaya Mezarı ve eski Tekkiraz Beldesi‘nde helenistik döneme ait Sırma & Kadavat Kaya Mezarı bulunmaktadır.
  • Cumhuriyet Meydanındaki Çınar Ağacı ve Surlar : Siz hiç 500 yaşında bir çınar ağacı gördünüz mü ? Bu yaşına kadar ne badireler atlatmış ve Cumhuriyet Meydanı’nın simgesi haline gelmiş bir çınar ağacı. Bu ağaç nedir – kimdir ; Ünye Çınarı  Ayrıca Çınar Ağacının biraz ilerisindeki surlar ve üzerindeki eski Ünye Sarayının bulunduğu yerleri inceleyerek surlar üzerinden bu surlar hakkında daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.
  • Kadılar Yokuşu : Hemen Cumhuriyet Meydanı’ndaki Hamam’ın arkasından çıkılan sokakta Osmanlının son dönemlerinde bir çok kadı’nın yetiştiği ve adını buradan almış sokağımızda Türk İslam ve Rum mimari ev örneklerinden korunmuş olan birkaç evi görebilirsiniz. Rum mimarisi 200 yıllık örneklerni görebileceğiniz sokakta osmanlıdan ise 1907 tarihine uzanan yapıları görmeniz mümkün.
  • Aya Nikola Kilisesi’nin bulunduğu ada : Çamlık ile Uzunkum’un tam arasında bulunan ada çok eskiden Kilise olarak kullanılır ve içerisinde ayinler yapılırmış; fakat artık sadece küçük kalntıları kalmış ve karaya 10 – 15 metre mesafede bulunan bir ada olarak biliniyor. Suyun biraz çekildiği zamanlarda ayağınızı 10 cm kadar derinlikteki suya sokarak yürüyerek geçebiliyorsunuz. Su çekilmemiş olduğunda ise 30 cm derinliğindeki denizden paçanızı sıyırarak adaya geçebilirsiniz.
  • Yaz Konağı Mağarası : Merkeze üç kilometre kadar uzaklıkta Yazkonağı Köyü’nde bulunmasından dolayı bu isimle anılan mağara ilçede en son bulunan tarihi alan olma özelliğini taşıyor. Mağara içerisinde sarkıt, dikitler ve buna benzer şekiller bulunmaktadır. Şuan için iki yüz metre uzunluğundaki bu mağaraya ziyaretçiler sadece gerekli teçhizatlar vasıtasıyla girebilmekte.